SOTONG MASAK KICAP PEDAS
6 ekor sotong - hiris nipis 1 labu bawang besar - hiris bulat 1 biji cili hidup merah/hijau - hiris 1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai Daun sadri/daun bawang - hiris Susu pekat Kulit kayu manis dan buah pelaga
Bahan sos:
Kicap pekat Kicap manis Sos tomato Sos tiram
Bahan bahan kisar:
1/2 labu bawang besar 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 1/2 inci halia
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis dan bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak.
Masukkan kicap pekat, kicap manis, susu pekat, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan sedikit sahaja air kerana sotong akan mengeluarkan air yang banyak.
Setelah mendidih, bawang besar dan cili hiris. Akhir sekali masukkan sotong. Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup api. |
No comments:
Post a Comment